18.08.2021

Galvenie uzsvari sarunai ar bērnu par medijpratību

Ieva Štāle

Mūsdienās medijos veidotu, glabātu un pārsūtītu informāciju uztver ļoti dažāda vecuma un attīstības pakāpes bērni. Viens no izaicinājumiem ir tas, ka mediji atšķiras un viltus ziņas var būt dažādas. Kas tās raksturo un kā tās palīdzēt atklāt bērnam, skaidro Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultātes asociētā profesore, Dr. phil. Ilva Skulte.

Lai saprastu, jāveltī laiks


“Skolas vecuma bērni, it sevišķi padsmitnieki, daudz ir dzirdējuši par drošību internetā un viltus ziņām, zina un prot paši rediģēt attēlus un video. Jautājums ir tikai par to, vai viņi praktiski ieraduši rīkoties atbilstoši tam, kas mācīts vai stāstīts un veltī laiku, lai patiešām padomātu, kam ticēt un kā rīkoties ar informāciju, ko saņēmuši. Jo to ietver kritiskas lasīšanas prasme – izvērtēšanu, salīdzināšanu, atturēšanos dalīties, pat dažkārt skatīties, ētisku attieksmi pret citiem, priekšstatu par sekām – to visu ietver sistēmiska pieeja,” skaidro I. Skulte, viņa turpina: “Sa-vukārt, pirmsskolas vecuma bērnu mediju lietojums, kas ietekmē viņu pasaules uztveri, ir daudz smalkāka lieta – katrā vecumā būtu jādomā par savai attīstības pakāpei ieliekamām zināšanām un prasmēm arī mediju pratības ziņā.”

Mediji ir dažādi – teksts, attēls, bet arī audio un video var radīt nepareizu izpratni un reakciju, tas var būt sagrozīts un pavisam izdomāts, un inscenēts – tā saucamo viltus ziņu paveidu ir daudz. “Lai to saprastu un atklātu, jāveltī tam laiks – jāpievērš uzmanība ziņas avotam, vietai, kut tā pub-licēta un kas ir tās autors, publikācijas laikam, argumentācijas loģikai (rakstītā tekstā) vai ticamībai (attēlā vai video, kur mūsdienu dziļviltošanas tehnikas ir nopietns jauns drauds). Jāizvērtē arī tas, cik lielā mērā ziņa pati, tās virsraksts vai pievienotais attēls rada uztvērējā emocijas – jo, ja tās ir tik spēcīgas, ka “izslēdzam” kritisko domāšanu, tad te ir nopietns pamats aizdomām un pārdomām,” norāda I. Skulte.

Dzīvo internetā

Bērnam jāzina, ka informācija var būt dažāda, kā par to runāt ar pirmo klasīšu bērnu, kā ar pusaudzi? I. Skulte: “Skaidrs, ka atšķirīgi. Te jāņem vērā gan bērnu psiholoģiskā, gan emocionālā, gan kognitīvā attīstība, gan viņu socializācijas īpatnības, gan mediju lietojuma īpatnības un ne tikai. Mans viedoklis ir, ka jau no pirmajām klasēm būtu jāsaka, ka ne viss, kas izskatās pēc ziņas, ir ar augstu ticamības pakāpi, bet jāsāk ar to, ka nedaudz jāmaina iemācāmais priekšstats par tekstu veidiem, pievēršot plašāku un sistēmiskāku uzmanību tam, kā tie top. Mēs nenovērtējam bērnu spējas saprast sarežģīto un, gribot viņiem iemācīt svarīgo par pasauli pakāpeniski, ejot no vienkāršā uz komplicētāko, bieži vien ieliekam viņos savus stereotipus un aizspriedumus.”

RSU asociētā profesore uzskata - mūsdienās no pirmās klases vajadzētu gan apgūt programmēšanas (kodēšanas) loģiku, gan pievērst uzmanību multimodalitātei (tam, ka domu var izteikt saistot gan vizuālu, gan tekstuālu un audiālu izteiksmi), gan arī tam, kā darbojas masu mediji – plašsaziņas līdzekļi. Ko nozīmē reklāma, kas ir sabiedriskās attiecības, kā top ziņas un kam tās vajadzīgas demokrātiskas iekārtas kontekstā, kur no tā, kam ticēs pilsoņi, atkarīgi šo pašu pilsoņu tālākie dzīves apstākļi.

Taujāju, kāda ir Ilvas Skultes pašas kā mammas pieredze un novērojumi – kā bērni uztver vispār informāciju internetā. Kam pievērš vairāk uzmanības?

“Bērni internetā lielā mērā dzīvo, un tas jāpieņem kā fakts, sevišķi pandēmijas apstākļos. Domāju, ka Instagram, Snapchat, WhatsApp vai TikTok ar visu savu vieglo, it kā virspusējo socializācijas loģiku būtu jāuzlūko kā formāti, kas katrs noteiktā veidā formē domāšanu, izturēšanos, attiecības starp cilvēkiem, normas un daudz ko citu. Pie tam šīs lietotnes mainās un nomainās. FB vairs nav tas, kas bija agrāk, FB ir “mammu” sociālais medijs. Man kā mammai šobrīd vissvarīgāk liekas, ka, neskatoties uz attiecību daudzveidību, ko pusaudži pilnībā neatkarīgi var veidot internetā (un daudzas no tām var būt saistītas ar riskiem un draudiem), tomēr cilvēks ekrāna komunikācijas apstākļos, esot kopā ar visiem, ir vientuļš. Tā liecina vienas no pazīstamākajām interneta laikmeta psiholoģijas pētniecēm - Šerijas Tērklas pētījums (viņas grāmatas nosaukums: Alone Together). Tas šajā brīdī, domājot par savu pusaudzi meitu, mani nodarbina visvairāk, arī modes uz “mentālajām novirzēm”, domām par pašnāvību, kas izplatās internetā kā vīrusi,” atklāj I. Skulte.

Var teikt arī tā, ka pusaudža vecumā, saskaroties ar savu noskaņojumu un sajūtu izmaiņām, inter-nets piedāvā skaidras (un dažādas) atbildes. “Tas nav slikti, jo internets – kā sociālie mediji, tā portāli un dažādas mājaslapas - ir alternatīvs, ērts un ļoti bieži bagātīgs un lietotājam draudzīgs zināšanu avots. Un tomēr jābūt ļoti uzmanīgam – ne tikai tādēļ, ka informācija var būt daļēji vai pilnībā nepatiesa. Arī tādēļ, ka jāzina, ko darīt ar informāciju, kā sekot tam, ko iegūtā informācija dara ar tevi; vai visu, ko aprakstījuši citi, var attiecināt uz sevi. Jo lietot sociālos medijus ir tas pats, kas lietot zāles, kuru iedarbība ilgtermiņā nav izpētīta. Uzskatu, ka nav no tām jāatsakās, tieši otrādi, jāņem no tā ņemamais, bet jāseko un jāuzmanās līdzi, kad parādās jauni fenomeni, piemēram, dažādas virāli izplatītas prakses un uzskati. Tādēļ, man, piemēram, prieks, kad mana meita pagājušogad konsultējās par tādu interesantu sociālo mediju vidē populārizētu praksi kā “realitātes nomaiņa” (reality shifting). Nedomāju, ka tas ir kas ļauns, bet skaidrs, ka der zināt, kas notiek un uzmanīties.”

Ievelc elpu un padomā!

Kā ar bērnu runāt par mērķiem, kuru dēļ tiek publicēta dezinformācija? Katra vēstījuma mērķi ir dažādi - no nevainīga joka līdz propagandai. Te gan uzreiz jāsaka, ka dezinformācija ir termins, kas vēsturiski attiecināms tieši uz mērķtiecīgi veiktām politiskām kampaņām, bet arī tās var daļēji balstīsties gluži nevainīgos jokos un anekdotiskos vai fantastiskos stāstiņos, kam neviens it kā netic, piebilst I. Skulte, viņa turpina: “Nedomāju, ka no bērniem kaut kas jāslēpj, vai skaidrojums jāatstāj uz vēlāku laiku. Kā jau teicu, manuprāt, bērni ir spējīgi uztvert arī sarežģītu, kompleksu skaidrojumu. Ja mēģināsim tā izskaidrot, varbūt viss netiks saprasts, bet vēlāk viņi izrādīsies gatavāki dziļākai izpratnei. Bez tam vecāki konkurē ar sociālajiem medijiem – ja neattieksimies pret bērniem nopietni, pēc gada izrādīsies, ka viņš par visu zina smalkāk kā mēs no kāda blogera. Un tad var tikai minēt – atbalstīsim mēs šo skaidrojumu, vai neatbalstīsim.”

Taujāta par sarunas atslēgas vārdiem, profesorei vislabāk patīk: “Ievelc elpu un padomā!” “Vai es satraucos, to lasot/redzot/dzirdot, kādēļ un par ko?” “Ko grib panākt tas, kas publicē/pārpublicē šo informāciju?” Viena no pirmajām lietām, ko profesore mēģina iemācīt saviem studentiem, ir tas, ka vēstījumi komunikācijā pārsvarā nes izmaiņas dzīvē – ne tikai zināšanās par pasauli, ko lietojam, lai orientētos un darbotos tajā, bet tiešas izmaiņas, kad uztvertā rezultātā mēs runājam, rīkojamies un darbojamies. “Bet vispār vislabāk strādā piemēri. Izmantojot kādu reālu gadījumu, var ļoti labi gūt ieskatu gan par to, kā dezinformācija “notiek”, gan kādas tai var būt sekas.”

Tiesa, nereti ģimenē vecāki pārvērtē paši savu medijpratību... I. Skulte: “Tā kā mediju vidē viss mainās strauji, domāju, ka nav vērts būt pārāk pārliecinātam par savu medijpratību. Šis jēdziens arī ietver gan zināšanas, gan prasmes rīkoties ar instrumentiem, gan arī prakses – es ar to domāju pieredzi, ko var gūt kādā jomā vienīgi to ikdienā pastāvīgi piekopjot. Un pēdējā pozīcijā, man liekas, mēs atpaliekam no saviem bērniem, tas jāņem vērā.” Savukārt, vecums, izglītība, aktīva sociāla pozīcija un dzīves pieredze dod priekšstatu par to, kā un no kā uzmanīties, kam, esot kritiskam, pievērst uzmanību – te vecākiem būtu jādarbojas audzināšanas lomā, mobilizējot savas zināšanas par sabiedrību, kultūru, politiku, ētiku, cilvēku psiholoģiju, neirofizioloģiju un daudz ko citu, ko ietver medijpratība. “Pandēmija un antivakseru kustība likusi saprast, kā sociālās saites ietekmē visu un visus, kā katrs esam par citiem atbildīgi. Un tomēr jautājumi par atbildību, tai skaitā, atbildību par to, kā komunicējam un reaģējam uz komunikācijā uztverto, paliek līdz galam neizdomāti un neizrunāti,” piebilst RSU asociētā profesore I. Skulte.
Dalīties ar rakstu
31733
Galaxy AI ir klāt
Tagad pieejams arī Galaxy S23 sērijai, Flip5, Fold5, Tab S9, Tab S9+ un Tab S9 Ultra
Uz e-veikalu
28533
Uzsaucam planšeti!
Pieslēdz Tele2 mājas internetu un saņem planšeti 279 € vērtībā - Samsung Galaxy Tab A9+ 5G (64 GB)
21,99
€/mēn.
 
Apskatīt piedāvājumu
08.04.2024. - 13.05.2024.
23572
Ierīču iztirgošana
Īpaši izdevīgas cenas viedierīcēm un aksesuāriem
Iegādāties
31684
iPhone 12
Izcilas kvalitātes telefons par pievilcīgu cenu. Keramisks pārklājums lielākai izturībai pret triecieniem, spilgts Super Retina XDR displejs un divu lēcu kameru sistēma.
24,95
€/mēn.
27,87
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31685
iPhone 14
iPhone 14 apvieno jaunākās tehnoloģijas un elegantu dizainu. Kombinācijā ar ilgtošu akumulatora darbību un A15 Bionic procesoru tavās rokās nonāks patiešām lielisks sabiedrotais.
31,62
€/mēn.
34,95
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31686
iPhone 15 Pro Max
Maksimāli augstākā kvalitāte it visā. Pat vissīkākās nianses ir noslīpētas līdz pilnībai. Tevi pārsteigs zibenīga veiktspēja, titāna korpuss un šobrīd jaudīgākā iPhone kamera.
58,28
€/mēn.
60,37
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31687
Dāvana PAD SE 128GB
Leica objektīvi ļaus Tev uzņemt profesonālas kvalitātes attēlus un video. Papildus tam – ilgstoša akumulatora darbība, kā arī izturība pret ūdeni un putekļiem. Izvēlies un dāvanā saņem Xiaomi 128 GB planšeti.
22,87
€/mēn.
27,03
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31688
Dāvana Samsung Galaxy Watch 4
Augstas izšķirtspējas kameras, jaudīga veiktspēja un jau ierastā Samsung dizaina kvalitāte. Lai komplekts būtu pilnīgs, dāvana iegūsi Galaxy Watch 4 viedpulksteni.
29,53
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31689
Galaxy A15 LTE
Elegants un vienkāršs budžeta klases viedtālrunis. Vienlaikus tā veiktspēja, akumulatora darbības laiks un kvalitatīvie objektīvi ļaus paveikt visu, kas ikdienā nepieciešams.
6,62
€/mēn.
8,28
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31732
50QNED753RA
Jaunākās LG tehnoloģijas būs Tavā rīcībā par pievilcīgu cenu! Izteiksmīgas krāsas īpaši lielā ekrānā izklaidei – filmām, spēlēm un video straumēšanai.
19,53
€/mēn.
21,95
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31734
Poco X6 Pro 5G + dāvana
Trīskāršā 64 MP kamera un 68 miljardi krāsu izteikti dabiskiem attēliem. Izcila veiktspēja nāk komplektā ar dāvanu – RedMi Buds 4 austiņām.
15,37
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31735
Redmi 13C 256GB + dāvana
Elegants budžeta viedtālrunis, kura ietilpīgajā atmiņā pietiks vietas visam, kas dzīvē nepieciešams. Pērkot tagad, dāvanā saņemsi RedMi Watch 3 viedpulksteni.
6,62
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31736
Redmi Note 13 Pro 5G + dāvana
Jaudīgā 200 MP kamera, radīts tiem, kas mīl filmēt un fotografēt. Izvēlies un dāvanā saņem RedMi Watch  3 viedpulksteni.
15,79
€/mēn.
16,62
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31751
Samsung S24 Ultra 512GB + dāvana
Jaunākais tehnoloģiju sasniegums, kas apvieno visu labāko, ko radījis Samsung – bonusā ietilpīga 512 GB atmiņa un dāvana par pirkumu – Samsung Galaxy Watch 6 viedpulkstenis.
65,78
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31752
Samsung S24 Ultra 256GB + dāvana
Jaunākais tehnoloģiju sasniegums, kas apvieno visu labāko, ko radījis Samsung – bonusā ietilpīga 256 GB atmiņa un dāvana par pirkumu – Samsung Galaxy Watch 6 viedpulkstenis.
60,78
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31753
Samsung S24 + dāvana
Galaxy S sērijas jaunums, kas atvērs durvis Galaxy AI tehnoloģiju laikmetam. Dāvanā –  Samsung Galaxy Watch 6 viedpulkstenis.
48,28
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
29502
Tele2 mājas internets
Neierobežots ātrums, bezlimita dati un līgums uz 24 mēnešiem par 11,99 €/mēn.
11,99
€/mēn.
21,99
Pārbaudīt adresi
08.04.2024. - 12.05.2024.
24459
Izdevīgs Go3 piedāvājums!
TV+Filmas paka ar 25% atlaidi uz 24 mēnešiem
10,49
€/mēn.
13,99
Pieslēgt
23563
Uzsaucam planšeti!
Pieslēdz Tele2 mājas internetu un saņem planšeti Samsung Galaxy Tab A9+ 5G (64 GB)
21,99
€/mēn.
 
Apskatīt piedāvājumu
08.04.2024. - 13.05.2024.
23564
Tarifi senioriem
Labākie piedāvājumi senioriem no 62 gadu vecuma pie Zelta Zivtiņas
6,99
€/mēn.
 
Izvēlies tarifu
24305
Pārcel savējos pie Tele2
Labs piedāvājums tiem, kas vēl nav pie Tele2. Viss vienkārši - atstāj savu numuru, mēs atzvanīsim, izstāstīsim un arī noformēsim darījumu, ja vēlēsies. Arī ar esošo operatoru saistības nokārtosim mēs.
Vairāk
24359
Lieliska saderība!
Ātrs Tele2 mājas internets + Go3 televīzija. Izvēlies savu piedāvājumu, noformē pirkumu un saņem tuvāko dienu laikā!
Izvēlēties
25642
Tarifi skolēniem un studentiem
Īpaši izdevīgi piedāvājumi bērniem un jauniešiem līdz 24 gadu vecumam
9,99
€/mēn.
26,99
Izvēlies tarifu
25744
Interneta drošība
Pirmos 2 mēnešus izmēģini bez maksas - vieglākais veids, kā pasargāt sevi no draudiem internetā
1,49
€/mēn.
 
Vairāk
31703
Aprīļa Komplimentu loterija
Lasīt vairāk
Baudi pavasari ar Tele2 Komplimentu loteriju!

Piedalies un laimē iespaidīgo GoPro Hero 12 vai kādu citu no 30 vērtīgajām balvām no Huawei, Samsung, Xiaomi, JBL, vai vienu no Īpašām Tele2 termokrūzēm!

Pasteidzies un reģistrējies loterijai Mans Tele2 sadaļā “Komplimenti”!

Loterijas noteikumi šeit.
Izloze 06.05.2024.
Close
Saņemt Komplimentu
04.01.2024. - 30.04.2024.
29935
50% atlaide Apollo Kino biļetēm uz ceturtdienas seansiem
Lasīt vairāk
Ceturtdienas ir kino laimīgas dienas!

Esi kino fans? Ar Tele2 apmeklē Apollo Kino kino seansus divreiz izdevīgāk!
Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaižu kodu, ko varēsi izmantot pērkot biļetes uz ceturtdienas seansiem ar 50% atlaidi www.apollokino.lv vai klātienē, jebkurā no Apollo Kino.

Piedāvājums neattiecas uz pirmizrāžu seansiem, kā arī uz bērnu, senioru un īpašu pasākumu biļetēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
29937
15% atlaide Narvesen gardumiem!
Lasīt vairāk
Garda recepte pusdienām – Narvesen!

Kad kārojas ko gardu pusdienās, īstais laiks doties uz Narvesen! Nepalaid garām - ūdenim, karstajiem dzērieniem un ēdieniem 15% atlaide!
Sīkāk par akcijā iekļautajiem produktiem lasi šeit.

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot jebkurā Narvesen veikalā vai koiskā.

Atlaides nesummējas ar citām atlaidēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.05.2024.
31108
50% atlaide Dormeo spilveniem
Lasīt vairāk
Izgulies ar jaunu spilvenu!

No gaisīgi mīksta līdz patīkami stingram – pie Dormeo atradīsi spilvenu, kas perfekti atbilst tavām vajadzībām. Turklāt līdz pat maija beigām un tikai Tele2 klientiem – visiem Dormeo spilveniem puscena. Saldus sapņus!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot, www.dormeo.lv mājaslapā vai jebkurā no Dormeo Home un TopShop veikaliem.

Atlaides nesummējas.
Close
Saņemt Komplimentu
15.02.2024. - 31.05.2024.
31431
35% atlaide Leifheit zīmola uzkopšanas produktiem!
Lasīt vairāk
Laiks pavasara uzkopšanas darbiem!

Pavasaris ir klāt ne tikai ar putnu dziesmām, bet arī ar šim gada laikam raksturīgajiem darbiem, tāpēc laiks atsvaidzināt mājokli ar kārtīgu pavasara tīrīšanu! Lai uzkopšanas darbi ritētu raitāk un produktīvāk, iegādājies Leifheit zīmola uzkopšanas produktus ar 30% atlaidi!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko
varēsi izmantot, www.tavatelpa.lv mājaslapā.


 
Close
Saņemt Komplimentu
01.03.2024. - 31.05.2024.
28509
10% papildu atlaide visām Danija precēm!
Lasīt vairāk
Apavi nekad nevar būt par daudz!

Lai viegls solis ikdienā un komforts visās dzīves situācijās iegādājies apavus
DANIJA veikalos ar 10% papildu atlaidi!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot, iegādājoties preces ar papildus atlaidi DANIJA klātienes veikalos vai www.danija.lv interneta veikalā.

Atlaides summējas ar publiskām atlaidēm!
Close
Saņemt Komplimentu
01.03.2024. - 31.12.2024.
29938
25% atlaide sūtījumiem DPD Paku Skapjos
Lasīt vairāk
Izmanto fantastisko iespēju un sūti Latvijā vēl izdevīgāk ar DPD!
Lai visas paciņas sasniegtu savus galamērķus, dodies uz Mans Tele2 sadaļu

“Komplimenti” un saņem 25% atlaižu kodu DPD Paku Skapju sūtījumiem visa Latvijā. Kodu varēsi izmantot, formējot sūtījumus vietnē www.eserviss.dpd.lv

Atlaides nesummējas ar citām atlaidēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
29936
30% Atlaide Apollo gardumiem katru dienu
Lasīt vairāk
Kino bez gardumiem nav kino!

Īpašais Apollo Kino piedāvājums uzkodu komplektam Tevi jau gaida! Saņem 30% atlaižu kodu, ko varēsi izmantot pērkot M uzkodu komplektu (M dzēriens + M sāļais vai saldais popkorns) jebkurā diena Apollo Kino kinoteatros.

Kodu uzrādi info kasē, vai ievadi pašapkalpošanas kasē pirms pirkuma veikšanas.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Atstāj numuru, atzvanīsim!
Tarifu plāni
Mājas internets
Biznesam
+371
+371
Darbinieku skaits
1-5 darbinieki
6 un vairāk darbinieki

Paldies! Tavs pieteikums saņemts. Sazināsimies tuvāko dienu laikā, tikmēr uzzini, kas jauns Tele2!

Pieteikt citu numuru - lai draugs, mamma vai kaimiņš arī tiek pie laba piedāvājuma!

Paldies! Tavs pieteikums saņemts. Sazināsimies tuvāko dienu laikā, tikmēr uzzini, kas jauns Tele2!

Pieteikt citu numuru - lai draugs, mamma vai kaimiņš arī tiek pie laba piedāvājuma!

× Meklē vislabāko piedāvājumu? Atrodi šeit
Izsaki savu viedokli par Tele2
Neatradi, ko meklēji? Iespējams tava atbilde ir šeit.
Ļoti labi
Labi
Vidēji
Slikti
Ļoti slikti