30.01.2023

Kuriem darbiniekiem nav jābaidās, ka tehnoloģijas viņus izkonkurēs?


 
“Tele2” veiktajā pētījumā par Latvijas iedzīvotāju viedtālruņu lietošanas paradumiem secināts, ka par straujo tehnoloģiju attīstību ne visi sajūsmā sauc “urrā!”. Lielākā daļa (76%) respondentu piekrīt apgalvojumam, ka nākotnē tehnoloģijas darba tirgū izkonkurēs cilvēku. Ja kādā pārdomu pauzē esi bijis viens no šiem 76%, vari atviegloti uzelpot, jo stratēģiskās cilvēkresursu un komunikāciju vadības konsultāciju uzņēmuma “ERDA Group biznesa” partnere un vadītāja Pārsla Baško mierina – roboti mums darbu neatņems! Tiesa ar vienu piebildi – ja tieksimies pēc profesijām, kas paģērē augstākās izglītības diplomu kabatā…

Kā mēdz teikt – skaitļi un statistika nekad nemelo, un veiktā pētījuma dati liecina – raizes par to, ka darba vietas nākotnē tiks aizstātas ar tehnoloģijām, satrauc 24% pētījuma respondentu, it īpaši sievietes un cilvēkus virs 55 gadu vecuma. “Lai gan bažām nav pamata, tāds satraukums ir saprotams – cilvēku vienmēr biedējis viss jaunais un nezināmais, jo tāds ir mūsu izdzīvošanas instinkts,” uzskata “ERDA” vadītāja Pārsla Baško. Viņa mudina katru iedzīvotāju, kurš bauda 21.gadsimta sniegtos labumus, par tehnoloģijām domāt nevis kā par draudu vai kaitnieku no nākotnes, bet kā par iespēju atbrīvoties no darbiem, kas mums pašiem nesagādā nekādu prieku. “Kaut vai iepirkšanās lielveikalā... Tieši pateicoties tehnoloģiskiem risinājumiem, tagad varam preces izvēlēties, nosvērt, samaksāt par tām un iziet no veikala pat īsti nevienu nesatiekot. Iepirkties varam arī internetā – cilvēka iesaiste šajā darbībā nebūt vairs nav vajadzība. Arī datu apstrādes jomā tehnoloģijas palīdz tikt galā ar mehānisko darbu, apstrādājot datus, lai cilvēks varētu veltīt vairāk laika datu analīzei.”

Ideāls laiks, lai mācītos!
Kaut arī pētījumā secināts, ka par straujo tehnoloģiju ienākšanu ikdienas dzīvē bažījās 33% respondentu (visvairāk sievietes un jauni cilvēki vecumā līdz 24 gadiem), sabiedrība jau vēsturiski pierādījusi, ka spēj pielāgoties jebkurām pārmaiņām, tai skaitā arī apgūstot jaunās tehnoloģijas. Pārsla Baško nevajadzīgu raizēšanos iesaka aizstāt ar praktisku rīcību: “Lūk, šobrīd ir ideāls laiks, lai mācītos! Mums ir pieejamas dažādas Eiropas Savienības subsidētas mācību programmas, mūža izglītības programmas, kas ikvienam piedāvā iespēju apgūt digitālās prasmes. Savukārt tiem, kuri raizējas par sava darba zaudēšanu tehnoloģiskā progresa dēļ, varu pastāstīt, ka pirms diviem gadiem Pasaules ekonomikas forumā prezentēja pētījumu par to, kā ir mainījies darba vietu skaits un kāds tas būs nākotnē, ņemot vērā tehnoloģiju straujo attīstību. Pētījuma secinājums bija par to, ka valstīs, kur jau ir ieviesti dažādi tehnoloģiskie risinājumi un automatizēti ražošanas procesi, arī darba vietu skaits pieauga. Tiek prognozēts, ka 2025. gadā darba vietu skaits pieaugs vēl par 7–10%, jo būs nepieciešami darbinieki, kas ieviestās tehnoloģijas mācēs pārvaldīt, pieskatīt. Tātad cilvēkiem darbs būs arī nākotnē, tiesa tas būs gudrāks un, lai to veiktu, nāksies apgūt jaunas prasmes.”

Tomēr Pārsla Baško neizslēdz iespēju, ka nākotnē tehnoloģijas varētu izkonkurēt darbus, ko šodien veic mazkvalificēts darbaspēks: “Uz to norāda arī OECD pirms pāris gadiem veiktais pētījums, kurā secināja, ka sarūk pieprasījums pēc tiem darbiem, kuru veikšanai pietiek ar pamatizglītību vai nepabeigtu izglītību. Savukārt pieaug to darba vakanču skaits, kurās no potenciālajiem darbiniekiem tiek prasītas zināšanas, augstākā vai vidējā speciālā izglītība. Tātad – mācīties vajadzēs, bez tā mēs nekur tālāk uz priekšu netiksim!”

Robotiem robotu darbs, mums – savs
Rūpējoties par savu konkurētspēju darba tirgū arī paredzamā nākotnē, rodas loģisks jautājums – ko tieši mācīties šobrīd, lai es būtu pieprasīts darbinieks arī pēc 5, 10 un vēl vairāk gadiem? “Tehnoloģiju attīstības kontekstā tas nebūt nenozīmē, ka visiem noteikti jāmācās programmēšana,” Pārsla Baško paskaidro tiem, kuri ar tehnoloģiju attīstību saista vienīgi ar darbu pie datora. “Speciālisti, kuri prognozē nākotnes tendences darba tirgū, vairākkārt uzsvēruši, ka cilvēkiem nevajag censties kļūt par sliktiem, vājiem robotiem, bet jāmācās būt par labiem cilvēkiem, jo šī ir prasme, kas būs vajadzīga arī turpmāk. Ja, piemēram, strādājat klientu apkalpošanas jomā, turpiniet pilnveidot savas prasmes sadarboties ar cilvēkiem. Ja ikdienā nodarbojaties ar amatniecību – turpiniet to, jo šāda veida nodarbošanās būs svarīga arī nākotnē. Un vēl nemitīgi jādomā, kā jau pieejamās tehnoloģijas integrēt un pielietot dzīvē. Pat ja pirmajā brīdī šķiet – gadžeti un tehnoloģijas, tas nav domāts man – palūkojaties kaut vai uz savu viedtālruni! Ļoti šaubos, vai tiem, kas patreiz lasa šo rakstu, vēl ir podziņu telefons. Tas ir uzskatāms pierādījums, ka katrs esam spējīgs pielāgoties tehnoloģiju attīstībai un tieši tā uz šo procesu būtu jāraugās nākotnē.” 

Vai tehnoloģijas izkonkurēs radošumu?
Pētījuma ietvaros respondentiem tika jautāts, kuras, jūsuprāt, ir tās cilvēka īpašības, ko tehnoloģijas nekad neaizstās. 76% uzskata, ka tā ir spēja mīlēt, 45%, ka tā ir empātija, 37% – radošums, 34% – domāšana “ārpus kastes”. Ja par spēju mīlēt varam būt diezgan droši, ka konkurentu tai nav, tad kā ir ar radošumu? “Par šo jautājumu pasaulē patlaban norisinās sīvas diskusijas,” atzīst Pārsla Baško. “Pērn kādā izstādē ASV uzvarētāja laurus plūca izcils mākslas darbs. Viss bija labi līdz brīdim, kad izrādījās, ka gleznas autors patiesībā ir mākslīgais intelekts. Tomēr uzskatu, ka radošumu nākotnē tehnoloģijas tik un tā neizkonkurēs, bet mākslīgais intelekts varētu palīdzēt tiem, kuri nav tik talantīgi, lai saviem spēkiem realizētu radošās ieceres. Te mākslīgais intelekts varētu nākt palīgā, lai ikviens spētu ieraudzīt savas idejas īstenojamies dzīvē.”

Konsultāciju uzņēmums “Gartner” ir veicis izpēti par to, kā mainījušās prasības pret darba ņēmējiem un secināts, ka pēdējo piecu gadu laikā pieaudzis prasību un zināšanu apjoms, ko darba devēji sagaida no darbiniekiem. Savukārt pusi no tām prasmēm, kas aktuālas un pieprasītas bija agrāk, nu jau ir aizstājušas citas prasības. “Uzņēmējiem esam jautājuši, kādas iemaņas no darbiniekiem tiek sagaidītas uzreiz  un kuru iemaņu attīstīšanā viņi būtu gatavi investēt savos darbiniekos. Secinājām, ka datorprasmes un svešvalodu zināšanas tiek sagaidītas jau darbu uzsākot, bet, lai palīdzētu darbiniekiem attīstīt prasmi komunicēt, sadarboties un būt radošiem, darba devēji gatavi investēt,” stāsta uzņēmuma “ERDA” vadītāja un biznesa partnere Pārsla Baško. “Tas vēlreiz apstiprina, ka cilvēkam raksturīgās prasmes un īpašības joprojām ir svarīgas un būs pieprasītas arī nākotnē, neskatoties uz tehnoloģiju attīstību, kas ir uzņēmusi ātrumu un negrasās apstāties.”

Ko darīt jau šodien, lai par darba trūkumu nav jāuztraucas rīt:

  • Aprunājies ar savu darba devēju un kolēģiem par tēmu, kā nākotnē varētu mainīties tavi darba pienākumi. Tas palīdzēs apzināties iemaņas, kuras būtu jāapgūst jau tuvākajā laikā.
  • Šobrīd darba devēji uzsver, ka darbiniekiem pietrūkst prasmju veikt datu analīzi, interpretēt iegūto informāciju, trūkst arī komunikācijas, sadarbības iemaņu un spējas risināt sarežģītas situācijas. Padomā, kā vari šīs iemaņas attīstīt!
  • Mūsdienās tā ir katra paša atbildība pieņemt lēmumu kādā virzienā turpināt izglītoties, kā panākt izaugsmi. Paļaušanās uz darba devēja iniciatīvu (no sērijas – ko liks, to mācīšos!) ir pasīva rīcība. 
  • Vērtīga prasme, ko novērtē darba devēji, ir arī informācijas meklēšana. Šajā informācijas pārbagātības laikmetā spēja atrast ticamus faktus un derīgu informāciju ir jāprot.
  • Ja esat vecāki, mudiniet bērnus apgūt tā dēvētās STEM jeb tehniskās prasmes, mācīties eksaktās zinības – matemātiku, fiziku, ķīmiju. Bez šīm zināšanas nākotnē būs grūti iztikt gan valstij kopumā, gan katram individuāli.
Dalīties ar rakstu
31733
Galaxy AI ir klāt
Tagad pieejams arī Galaxy S23 sērijai, Flip5, Fold5, Tab S9, Tab S9+ un Tab S9 Ultra
Uz e-veikalu
28533
Uzsaucam planšeti!
Pieslēdz Tele2 mājas internetu un saņem planšeti 279 € vērtībā - Samsung Galaxy Tab A9+ 5G (64 GB)
21,99
€/mēn.
 
Apskatīt piedāvājumu
08.04.2024. - 13.05.2024.
23572
Ierīču iztirgošana
Īpaši izdevīgas cenas viedierīcēm un aksesuāriem
Iegādāties
31684
iPhone 12
Izcilas kvalitātes telefons par pievilcīgu cenu. Keramisks pārklājums lielākai izturībai pret triecieniem, spilgts Super Retina XDR displejs un divu lēcu kameru sistēma.
24,95
€/mēn.
27,87
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31685
iPhone 14
iPhone 14 apvieno jaunākās tehnoloģijas un elegantu dizainu. Kombinācijā ar ilgtošu akumulatora darbību un A15 Bionic procesoru tavās rokās nonāks patiešām lielisks sabiedrotais.
31,62
€/mēn.
34,95
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31686
iPhone 15 Pro Max
Maksimāli augstākā kvalitāte it visā. Pat vissīkākās nianses ir noslīpētas līdz pilnībai. Tevi pārsteigs zibenīga veiktspēja, titāna korpuss un šobrīd jaudīgākā iPhone kamera.
58,28
€/mēn.
60,37
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31687
Dāvana PAD SE 128GB
Leica objektīvi ļaus Tev uzņemt profesonālas kvalitātes attēlus un video. Papildus tam – ilgstoša akumulatora darbība, kā arī izturība pret ūdeni un putekļiem. Izvēlies un dāvanā saņem Xiaomi 128 GB planšeti.
22,87
€/mēn.
27,03
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31688
Dāvana Samsung Galaxy Watch 4
Augstas izšķirtspējas kameras, jaudīga veiktspēja un jau ierastā Samsung dizaina kvalitāte. Lai komplekts būtu pilnīgs, dāvana iegūsi Galaxy Watch 4 viedpulksteni.
29,53
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31689
Galaxy A15 LTE
Elegants un vienkāršs budžeta klases viedtālrunis. Vienlaikus tā veiktspēja, akumulatora darbības laiks un kvalitatīvie objektīvi ļaus paveikt visu, kas ikdienā nepieciešams.
6,62
€/mēn.
8,28
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31732
50QNED753RA
Jaunākās LG tehnoloģijas būs Tavā rīcībā par pievilcīgu cenu! Izteiksmīgas krāsas īpaši lielā ekrānā izklaidei – filmām, spēlēm un video straumēšanai.
19,53
€/mēn.
21,95
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31734
Poco X6 Pro 5G + dāvana
Trīskāršā 64 MP kamera un 68 miljardi krāsu izteikti dabiskiem attēliem. Izcila veiktspēja nāk komplektā ar dāvanu – RedMi Buds 4 austiņām.
15,37
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31735
Redmi 13C 256GB + dāvana
Elegants budžeta viedtālrunis, kura ietilpīgajā atmiņā pietiks vietas visam, kas dzīvē nepieciešams. Pērkot tagad, dāvanā saņemsi RedMi Watch 3 viedpulksteni.
6,62
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31736
Redmi Note 13 Pro 5G + dāvana
Jaudīgā 200 MP kamera, radīts tiem, kas mīl filmēt un fotografēt. Izvēlies un dāvanā saņem RedMi Watch  3 viedpulksteni.
15,79
€/mēn.
16,62
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31751
Samsung S24 Ultra 512GB + dāvana
Jaunākais tehnoloģiju sasniegums, kas apvieno visu labāko, ko radījis Samsung – bonusā ietilpīga 512 GB atmiņa un dāvana par pirkumu – Samsung Galaxy Watch 6 viedpulkstenis.
65,78
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31752
Samsung S24 Ultra 256GB + dāvana
Jaunākais tehnoloģiju sasniegums, kas apvieno visu labāko, ko radījis Samsung – bonusā ietilpīga 256 GB atmiņa un dāvana par pirkumu – Samsung Galaxy Watch 6 viedpulkstenis.
60,78
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
31753
Samsung S24 + dāvana
Galaxy S sērijas jaunums, kas atvērs durvis Galaxy AI tehnoloģiju laikmetam. Dāvanā –  Samsung Galaxy Watch 6 viedpulkstenis.
48,28
€/mēn.
 
Uz e-veikalu
01.04.2024. - 30.04.2024.
29502
Tele2 mājas internets
Neierobežots ātrums, bezlimita dati un līgums uz 24 mēnešiem par 11,99 €/mēn.
11,99
€/mēn.
21,99
Pārbaudīt adresi
08.04.2024. - 12.05.2024.
24459
Izdevīgs Go3 piedāvājums!
TV+Filmas paka ar 25% atlaidi uz 24 mēnešiem
10,49
€/mēn.
13,99
Pieslēgt
23563
Uzsaucam planšeti!
Pieslēdz Tele2 mājas internetu un saņem planšeti Samsung Galaxy Tab A9+ 5G (64 GB)
21,99
€/mēn.
 
Apskatīt piedāvājumu
08.04.2024. - 13.05.2024.
23564
Tarifi senioriem
Labākie piedāvājumi senioriem no 62 gadu vecuma pie Zelta Zivtiņas
6,99
€/mēn.
 
Izvēlies tarifu
24305
Pārcel savējos pie Tele2
Labs piedāvājums tiem, kas vēl nav pie Tele2. Viss vienkārši - atstāj savu numuru, mēs atzvanīsim, izstāstīsim un arī noformēsim darījumu, ja vēlēsies. Arī ar esošo operatoru saistības nokārtosim mēs.
Vairāk
24359
Lieliska saderība!
Ātrs Tele2 mājas internets + Go3 televīzija. Izvēlies savu piedāvājumu, noformē pirkumu un saņem tuvāko dienu laikā!
Izvēlēties
25642
Tarifi skolēniem un studentiem
Īpaši izdevīgi piedāvājumi bērniem un jauniešiem līdz 24 gadu vecumam
9,99
€/mēn.
26,99
Izvēlies tarifu
25744
Interneta drošība
Pirmos 2 mēnešus izmēģini bez maksas - vieglākais veids, kā pasargāt sevi no draudiem internetā
1,49
€/mēn.
 
Vairāk
31703
Aprīļa Komplimentu loterija
Lasīt vairāk
Baudi pavasari ar Tele2 Komplimentu loteriju!

Piedalies un laimē iespaidīgo GoPro Hero 12 vai kādu citu no 30 vērtīgajām balvām no Huawei, Samsung, Xiaomi, JBL, vai vienu no Īpašām Tele2 termokrūzēm!

Pasteidzies un reģistrējies loterijai Mans Tele2 sadaļā “Komplimenti”!

Loterijas noteikumi šeit.
Izloze 06.05.2024.
Close
Saņemt Komplimentu
04.01.2024. - 30.04.2024.
29935
50% atlaide Apollo Kino biļetēm uz ceturtdienas seansiem
Lasīt vairāk
Ceturtdienas ir kino laimīgas dienas!

Esi kino fans? Ar Tele2 apmeklē Apollo Kino kino seansus divreiz izdevīgāk!
Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaižu kodu, ko varēsi izmantot pērkot biļetes uz ceturtdienas seansiem ar 50% atlaidi www.apollokino.lv vai klātienē, jebkurā no Apollo Kino.

Piedāvājums neattiecas uz pirmizrāžu seansiem, kā arī uz bērnu, senioru un īpašu pasākumu biļetēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
29937
15% atlaide Narvesen gardumiem!
Lasīt vairāk
Garda recepte pusdienām – Narvesen!

Kad kārojas ko gardu pusdienās, īstais laiks doties uz Narvesen! Nepalaid garām - ūdenim, karstajiem dzērieniem un ēdieniem 15% atlaide!
Sīkāk par akcijā iekļautajiem produktiem lasi šeit.

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot jebkurā Narvesen veikalā vai koiskā.

Atlaides nesummējas ar citām atlaidēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.05.2024.
31108
50% atlaide Dormeo spilveniem
Lasīt vairāk
Izgulies ar jaunu spilvenu!

No gaisīgi mīksta līdz patīkami stingram – pie Dormeo atradīsi spilvenu, kas perfekti atbilst tavām vajadzībām. Turklāt līdz pat maija beigām un tikai Tele2 klientiem – visiem Dormeo spilveniem puscena. Saldus sapņus!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot, www.dormeo.lv mājaslapā vai jebkurā no Dormeo Home un TopShop veikaliem.

Atlaides nesummējas.
Close
Saņemt Komplimentu
15.02.2024. - 31.05.2024.
31431
35% atlaide Leifheit zīmola uzkopšanas produktiem!
Lasīt vairāk
Laiks pavasara uzkopšanas darbiem!

Pavasaris ir klāt ne tikai ar putnu dziesmām, bet arī ar šim gada laikam raksturīgajiem darbiem, tāpēc laiks atsvaidzināt mājokli ar kārtīgu pavasara tīrīšanu! Lai uzkopšanas darbi ritētu raitāk un produktīvāk, iegādājies Leifheit zīmola uzkopšanas produktus ar 30% atlaidi!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko
varēsi izmantot, www.tavatelpa.lv mājaslapā.


 
Close
Saņemt Komplimentu
01.03.2024. - 31.05.2024.
28509
10% papildu atlaide visām Danija precēm!
Lasīt vairāk
Apavi nekad nevar būt par daudz!

Lai viegls solis ikdienā un komforts visās dzīves situācijās iegādājies apavus
DANIJA veikalos ar 10% papildu atlaidi!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot, iegādājoties preces ar papildus atlaidi DANIJA klātienes veikalos vai www.danija.lv interneta veikalā.

Atlaides summējas ar publiskām atlaidēm!
Close
Saņemt Komplimentu
01.03.2024. - 31.12.2024.
29938
25% atlaide sūtījumiem DPD Paku Skapjos
Lasīt vairāk
Izmanto fantastisko iespēju un sūti Latvijā vēl izdevīgāk ar DPD!
Lai visas paciņas sasniegtu savus galamērķus, dodies uz Mans Tele2 sadaļu

“Komplimenti” un saņem 25% atlaižu kodu DPD Paku Skapju sūtījumiem visa Latvijā. Kodu varēsi izmantot, formējot sūtījumus vietnē www.eserviss.dpd.lv

Atlaides nesummējas ar citām atlaidēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
29936
30% Atlaide Apollo gardumiem katru dienu
Lasīt vairāk
Kino bez gardumiem nav kino!

Īpašais Apollo Kino piedāvājums uzkodu komplektam Tevi jau gaida! Saņem 30% atlaižu kodu, ko varēsi izmantot pērkot M uzkodu komplektu (M dzēriens + M sāļais vai saldais popkorns) jebkurā diena Apollo Kino kinoteatros.

Kodu uzrādi info kasē, vai ievadi pašapkalpošanas kasē pirms pirkuma veikšanas.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Atstāj numuru, atzvanīsim!
Tarifu plāni
Mājas internets
Biznesam
+371
+371
Darbinieku skaits
1-5 darbinieki
6 un vairāk darbinieki

Paldies! Tavs pieteikums saņemts. Sazināsimies tuvāko dienu laikā, tikmēr uzzini, kas jauns Tele2!

Pieteikt citu numuru - lai draugs, mamma vai kaimiņš arī tiek pie laba piedāvājuma!

Paldies! Tavs pieteikums saņemts. Sazināsimies tuvāko dienu laikā, tikmēr uzzini, kas jauns Tele2!

Pieteikt citu numuru - lai draugs, mamma vai kaimiņš arī tiek pie laba piedāvājuma!

× Meklē vislabāko piedāvājumu? Atrodi šeit
Izsaki savu viedokli par Tele2
Neatradi, ko meklēji? Iespējams tava atbilde ir šeit.
Ļoti labi
Labi
Vidēji
Slikti
Ļoti slikti