22.03.2022

Uzņēmums "Accounting Latvia": Enerģijas lādiņa spēks



Grāmatvedības uzņēmuma “Accounting Latvia” dibinātāja un vadītāja Ilona Markunaite savu uzņēmumu pirms gandrīz 17 gadiem uzbūvēja ar 100 latiem un izglītības diplomu kabatā. Un ar milzīgu enerģijas lādiņu. Viņasprāt, biznesa veidošanā visu izšķir apņēmība un pārliecība par saviem spēkiem. Šobrīd “Accounting Latvia” pakalpojumus izmanto vairāki simti uzņēmumu un trīs ārvalstu vēstniecības, uzņēmumam ir divas filiāles – Rīgā un Rēzeknē.
Grāmatvedību parasti uzskata par diezgan garlaicīgu profesiju. Vai grāmatvedība var būt arī aizraujoša?

Cilvēks var būt aizrautīgs gandrīz ar jebko. Manā gadījumā tā nav tikai grāmatvedība, drīzāk biznesa vadība, plānošana un attīstība, kam līdztekus vienmēr ir arī grāmatvedība. Vai grāmatvedība bija mana sapņu profesija? Nē. Man tādas izteiktas sapņu profesijas nebija. Manā profesionālās karjeras ceļā ir bijis daudz nejaušību, arī likumsakarību, bet viss ir noticis uz labu. Vienmēr. Ticu liktenim, jo daudzi nozīmīgi notikumi nav bijuši manis plānoti, taču tie ir mani veduši un virzījuši. Protams, tas nenozīmē, ka var atļauties “peldēt pa straumi” – ir daudz jāiegulda tajā, lai iestātos šie labie, veiksmīgie apstākļi. Tie jānopelna ar centību, enerģiju.

Kā aizsākās Jūsu gaitas grāmatvedībā?

Esmu dzimusi, augusi un mācījusies Rēzeknē, kur apguvu arī grāmatvedības pamatus. Vispirms jau Rēzeknes Augstskolā (tagad – Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, aut.), kur iestājos “grāmatvežos”, bet jo īpaši – savā pirmajā darba vietā, kur sāku strādāt paralēli studijām. Man paveicās ar kolēģi Dagmāru Pavļuku, kura man pa īstam parādīja, kas ir grāmatvedība, ko tas patiesībā nozīmē. Un tad man grāmatvedība iepatikās, es to sapratu! Jo augstskolā divtūkstošo gadu sākumā grāmatvedību pasniedza visai atrauti un attālināti no reālās dzīves. Uzcītīgi studējot, trešajā kursā aizvien vēl biju kā tāds akls kaķēns – nebija ne jausmas, ko īsti nozīmē grāmatveža darbs, ko es ar to iesākšu? Tāpēc par galveno profesionālās dzīves skolu kļuva pirmā darba vieta, kas arī ir palicis kā mans vienīgais algotais darbs. “Aizsēdēties” tur neiznāca, jo līdz ar augstskolas beigām, uzrakstīju atlūgumu. Man gluži vienkārši bija par maz darba. Līdz pusdienlaikam parasti visu biju jau paveikusi un pārējā diena pagāja bezjēdzīgi. Caurām dienām staigāju pakaļ priekšniekam, lai taču dod man vēl kādu darbiņu, jo sēdēt pusi dienas pie kafijas – to es vienkārši nespēju. Lai arī man nebija nekāda plāna “B”, vienkārši iesniedzu atlūgumu, saņēmu nopelnītos 300 latus, kas tobrīd bija mans vienīgais kapitāls.

Un tad nodibinājāt savu uzņēmumu?

Tas jau bija nodibināts. Uzņēmumu nopirku no paziņas. Abi tolaik aizrāvāmies ar moto braukšanu, bijām vienā motoklubā, un kādā no mūsu kopīgajiem izbraukumiem šis cilvēks sāka sūkstīties, ka viņa uzņēmumam VID jau atkal atsūtījis kārtējo vēstuli, ka viņš neko no tā visa nesaprot un nezina ko iesākt, ka gribētu tikt no uzņēmuma vaļā. Klausījos, klausījos un teicu: “Es pērku tavu firmu. Cik par to gribi?” Vienojāmies, ka nosegšu reģistrācijas izmaksas un sīku parādu, ko bija uzrēķinājis VID, un tā nu aptuveni puse no mana “kapitāla” aizgāja par uzņēmuma iegādi. Nesen vēl biju sākusi dzīvot patstāvīgi, Rēzeknē īrēju dzīvokli. Pēc uzņēmuma iegādes pārdēvēju to par “Accounting Latvija”. Tāds nu bija pats sākums, – faktiski sāku ar kādiem 100 latiem kabatā, nupat pabeigtu augstskolu un ļoti minimālu priekšstatu par to, kā tikšu pie pirmajiem klientiem. Jā, bet kas tas par uzņēmumu bez sava biroja? Tā nu es devos uz banku un aizņēmos naudu birojam.

Bez neviena klienta tobrīd?

Bez neviena. Tas apbrīnojamā kārtā izdevās, – pamatā pateicoties milzīgam entuziasmam un apņēmībai, un ticībai, ka viss izdosies. To jau laikam sajūt arī citi. Un vēlāk viss taču arī bija kārtībā, – drīz uzradās pirmie klienti. Viens no tiem – Rēzeknes uzņēmums “Gultnis”, ar kuru sadarbojamies visu šo 17 gadu garumā, arī šobrīd. Un pirmā darbiniece – Viktorija Gaigulova, kura aizvien vēl ir mūsu komandā.

Kā klienti izvēlas grāmatvežus? Pakalpojums taču visiem viens un tas pats, ar ko te vispār iespējams atšķirties?

Galvenā atšķirība ir attieksme pret klientu. Ieinteresētība un empātija. Protams, darbam var pieiet formāli un tehniski visu labi izpildīt, bet klients tomēr grib ko vairāk – komunikāciju, proaktīvu padomu, sajūtu, ka par viņu tiek domāts. Labam grāmatvedim svarīga ir izglītība, tāpēc es pēc maģistra grāda iegūšanas Latvijas Universitātē devos stažēties uz ASV. Tāpat svarīga arī empātija un loģiskā domāšana. Jo visu var apgūt un iemācīties, bet domāt loģiski – to gan nevar.

Kā pārgājāt no Rēzeknes uz Rīgu?

Sāka parādies klienti no Rīgas, kuri brauca uz Rēzekni, un brauca tāpēc, ka pie mums sajuta šo ieinteresētību. Nevis strādāt kā statistam, bet ar entuziasmu, ar prieku. Mūs vienkārši sāka rekomendēt, un kādā brīdī sapratu, ka vienkāršāk ir atvērt biroju Rīgā. Tā, kopš 2010. gada janvāra strādājam gan Rēzeknē, gan Rīgā.

Kurš ir bijis uzņēmumam kritiskākais laiks? 2008. gads?

2008. gadā, kad citi atlaida cilvēkus, mēs pieņēmām darbinieku, jo pieauga interese par grāmatvedību kā ārpakalpojumu. Tāda brīža, kad varētu teikt, ka viss turas mata galā… man tādu laikam nav bijis. Turklāt, runājot par problēmām, par kritiskām situācijām, man vienmēr palīdz tas, ka zinu: ja es varu ko ietekmēt, tad rīkojos, bet, ja zinu, ka neko ietekmēt nevaru – kāda tad jēga stresot? Abos gadījumos – nekāda.

Vai pēc šiem 17 gadiem Jums grāmatvedība aizvien vēl šķiet aizraujoša?

Jā, jo, pirmkārt, es vadu uzņēmumu, kas katru dienu nes kādu jaunu un aizraujošu, negaidītu pavērsienu. Un, otrkārt, mēs sadarbojamies ar gandrīz visām nozarēm – no ražotājiem un tirgotājiem līdz IT jaunuzņēmumiem, māksliniekiem un ārvalstu vēstniecībām. Esam sadarbības partneris Norvēģijas, Somijas un Īrijas vēstniecībām, un, lai varētu noslēgt līgumu ar vēstniecību, – tas nu tiešām nav vienkāršs uzdevums. Ar šo mēs ļoti lepojamies. Tāpēc nekādas apātijas nav, mēs esam nemitīgā “draivā”.

Ar ko atšķiras vadītāja un ierindas darbinieka ikdiena?

Uzņēmuma vadītājam ir jābūt vizionāram – cilvēkam, kurš katru rītu un katru vakaru domā, kur šī organizācija būs pēc pieciem, pēc desmit gadiem? Kāda tā būs, kā mēs turp iesim? Atbilstoši tam arī notiek ikdienas darbs, plānošana, mērķu uzstādīšana. Ja šāda pieeja nav, tad darbs ir rutinēts, tā ir dzīvošana no dienas uz dienu. Attiecībā uz mums, – es redzu, ka mēs vēl dziļāk ejam digitalizācijā, jo šodien lielu daļu no grāmatveža darba var paveikt digitāli, piemēram, plānošanas jomā esam izveidojuši savu CRM sistēmu efektīvai darba vadībai. Tas mums ļauj vairāk laika veltīt klientu apkalpošanai un konsultēšanai.

Kas vēl Jūs aizrauj bez biznesa vadīšanas?

Grāmatvedība ir tāda profesija, kurā nav “skaista”, ielīksmojoša rezultāta. Klienti saņem precīzus aprēķinus, un saskaņā ar tiem nomaksā nodokļus. Vēl, protams, ir dažādas konsultācijas, ieteikumi, bet pamatā runa ir par aprēķiniem, kas nevienam nekādu prieku un pateicību neizraisa. Gribas to līdzsvarot ar kaut ko tiešām skaistu, un tā es pirms gada uzsāku ziedu un augu stādu audzēšanu, kas nu arī pāraudzis nelielā biznesā. Ieceres pamatā ir piedāvāt eksotiskus ziedu un augu stādus, tādus, ko pie mums nepiedāvā citi. Tā ir tapis zīmols “Lai zied!”. Esmu arī iestājusies Bulduru Dārzkopības skolā, jo gribu šo hobiju nolikt uz nopietnākiem pamatiem. Tam vajadzīgas zināšanas.

Ko Jūs ieteiktu jaunajiem uzņēmējiem, kuri ir šī ceļa sākumā? Ar ko viņiem jārēķinās?

Sākumā pietiek ar entuziasmu, bet vajag ļoti spēcīgi gribēt kaut ko panākt. Jābūt šai degsmei, tad arī viss būs. Saprotu, ka daudziem ir bažas par to, vai izdosies, vai nenoies greizi… Tomēr, ja nepamēģināsi, neuzzināsi, vai ne? Nemēģinot noteikti neizdosies nekas jauns, bet mēģinot šāda iespēja ir vienmēr. Kāpēc to neizmantot? Savukārt, runājot par atbildības uzņemšanos un stresu, ko tas rada, – šis stress ir tad, ja pietrūkst zināšanu, klibo plānošana un cilvēkam nav pārliecības par sevi. Ja šīs trīs lietas atrisina, tad nav problēmu uzņemties atbildību. Es nekādu slogu no atbildības neizjūtu.

Vai Jums ir kāda autoritāte – Latvijā, pasaulē?

Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa ir vienīgais cilvēks, kuram es gribētu līdzināties. Dēļ viņas gara spēka, miera un spējas aizraut, vadīt cilvēkus.
Dalīties ar rakstu
23572
Ierīču iztirgošana
Īpaši izdevīgas cenas viedierīcēm un aksesuāriem
Iegādāties
31203
Radošam pavasarim
Izteiksmīgais iPhone 13 palīdzēs realizēt radošākās idejas un tiks galā ar pašiem grūtākajiem uzdevumiem!
22,00
€/mēn.
24,75
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31204
Radošam pavasarim
Sāc pavasari radoši - pērc mūsdienīgo iPhone 15 un dāvanā saņem Apple AirTag!
29,23
€/mēn.
34,05
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31205
Radošam pavasarim
Kvalitatīvs titāna dizains, revolucionārs A17 Pro čips un daudzpusīga Pro kameru sistēma, kas neatstās nevienu ārpus kadra - tas ir iespaidīgais iPhone 15 Pro.
37,83
€/mēn.
41,28
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31209
Spilgtam pavasarim
Vienkāršs, izsmalcināts un elegants - iegādājies pavasarīgi košo Samsung Galaxy A15 par īpaši draudzīgu cenu!
6,16
€/mēn.
6,84
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31210
Spilgtam pavasarim
Iemūžini savu radošo procesu un iegūsti maksimālu veiktspēju ar jaudīgo un darbīgo Samsung Galaxy A54!
12,70
€/mēn.
16,83
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31211
Spilgtam pavasarim
Vēl lielāks ekrāns un vēl jaudīgāks akumulators ar lielāku apstrādes jaudu - jaunais Galaxy S24 ir kā radīts jaudīgiem pavasara darbiem.
29,23
€/mēn.
31,30
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31244
Radošam pavasarim
Harmonisks dizains, eleganta estētika un augstākā līmeņa 200MP kamera - iegādājies moderno Redmi Note 13 Pro+ un dāvanā saņem Redmi Watch 3 Active!
17,17
€/mēn.
18,21
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31245
Radošam
pavasarim
Dodies pretī pavasarim ar jaunu telefonu - iegādājies Xiaomi 13T Pro un dāvanā saņem jaudīgo Redmi Watch 4!
24,07
€/mēn.
30,95
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
31246
Radošam
pavasarim
Jaunākās paaudzes Leica optika, klasisks dizains un kristāltīrs displejs - pērc neticami jaudīgo Xiaomi 14 un dāvanā saņem Xiaomi A PRO 43 collu televizoru!
37,83
€/mēn.
bez PVN
Uz e-veikalu
01.03.2024. - 31.03.2024.
24310
Tarifu plāns Bizness Eiropa 1,5 GB
Bezlimita zvani un SMS Latvijā un ceļojot Eiropā
12,99
€/mēn.
bez PVN
Vairāk
24311
Tarifu plāns Bizness Eiropa Bezlimits
Bezlimita internets Latvijā un no tiem 30 GB Eiropā
23,99
€/mēn.
bez PVN
Vairāk
24312
Tarifu plāns Bizness Eiropa 15 GB
15 GB internets Latvijā un Eiropā
19,99
€/mēn.
bez PVN
Vairāk
31432
Marta Komplimentu loterija
Lasīt vairāk
Klāt pirmais pavasara mēnesis ar siltiem saules stariem un Tele2 Komplimentu loteriju!

Piedalies un laimē iespaidīgo Apple iPhone 15 vai kādu citu no 30 vērtīgajām balvām -Huawei Band 8, JBL Charge 5, Samsung Galaxy Buds FE, Poco Watch, Tele2 Maģiskās Karaļvalsts kāršu spēli un vēl daudz citas aizraujošas balvas!

Pasteidzies un reģistrējies loterijai Mans Tele2 sadaļā “Komplimenti”!
Loterijas noteikumi šeit.

Izloze 03.04.2024.

 
Close
Saņemt Komplimentu
01.03.2024. - 31.03.2024.
30842
10% atlaide visam gribuatpusties.lv mājaslapā
Lasīt vairāk
Atrodi tieši sev piemērotu atpūtu!

Galvenais, lai kājas ir siltumā!
Daudz lielisku ideju atpūtai Baltijas valstīs ar 10% atlaidi, sākot ar romantiskām SPA viesnīcām un beidzot ar izpletņlēkšanu. Baudi pats vai dāvini tuviniekiem!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko
varēsi izmantot, gribuatpusties.lv mājaslapā.
Atlaides summējas (10% atlaide tiek piemērota no akcijas cenas).
Close
Saņemt Komplimentu
06.02.2024. - 31.03.2024.
28509
10% papildu atlaide visām Danija precēm!
Lasīt vairāk
Apavi nekad nevar būt par daudz!

Lai viegls solis ikdienā un komforts visās dzīves situācijās iegādājies apavus
DANIJA veikalos ar 10% papildu atlaidi!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot, iegādājoties preces ar papildus atlaidi DANIJA klātienes veikalos vai www.danija.lv interneta veikalā.

Atlaides summējas ar publiskām atlaidēm!
Close
Saņemt Komplimentu
01.03.2024. - 31.12.2024.
31431
35% atlaide Leifheit zīmola uzkopšanas produktiem!
Lasīt vairāk
Laiks pavasara uzkopšanas darbiem!

Pavasaris ir klāt ne tikai ar putnu dziesmām, bet arī ar šim gada laikam raksturīgajiem darbiem, tāpēc laiks atsvaidzināt mājokli ar kārtīgu pavasara tīrīšanu! Lai uzkopšanas darbi ritētu raitāk un produktīvāk, iegādājies Leifheit zīmola uzkopšanas produktus ar 30% atlaidi!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko
varēsi izmantot, www.tavatelpa.lv mājaslapā.


 
Close
Saņemt Komplimentu
01.03.2024. - 31.03.2024.
29935
50% atlaide Apollo Kino biļetēm uz ceturtdienas seansiem
Lasīt vairāk
Ceturtdienas ir kino laimīgas dienas!

Esi kino fans? Ar Tele2 apmeklē Apollo Kino kino seansus divreiz izdevīgāk!
Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaižu kodu, ko varēsi izmantot pērkot biļetes uz ceturtdienas seansiem ar 50% atlaidi www.apollokino.lv vai klātienē, jebkurā no Apollo Kino.

Piedāvājums neattiecas uz pirmizrāžu seansiem, kā arī uz bērnu, senioru un īpašu pasākumu biļetēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
29937
15% atlaide Narvesen gardumiem!
Lasīt vairāk
Garda recepte pusdienām – Narvesen!

Kad kārojas ko gardu pusdienās, īstais laiks doties uz Narvesen! Nepalaid garām - ūdenim, karstajiem dzērieniem un ēdieniem 15% atlaide!
Sīkāk par akcijā iekļautajiem produktiem lasi šeit.

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot jebkurā Narvesen veikalā vai koiskā.

Atlaides nesummējas ar citām atlaidēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.05.2024.
29938
25% atlaide sūtījumiem DPD Paku Skapjos
Lasīt vairāk
Izmanto fantastisko iespēju un sūti Latvijā vēl izdevīgāk ar DPD!
Lai visas paciņas sasniegtu savus galamērķus, dodies uz Mans Tele2 sadaļu

“Komplimenti” un saņem 25% atlaižu kodu DPD Paku Skapju sūtījumiem visa Latvijā. Kodu varēsi izmantot, formējot sūtījumus vietnē www.eserviss.dpd.lv

Atlaides nesummējas ar citām atlaidēm.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
31108
50% atlaide Dormeo spilveniem
Lasīt vairāk
Izgulies ar jaunu spilvenu!

No gaisīgi mīksta līdz patīkami stingram – pie Dormeo atradīsi spilvenu, kas perfekti atbilst tavām vajadzībām. Turklāt līdz pat maija beigām un tikai Tele2 klientiem – visiem Dormeo spilveniem puscena. Saldus sapņus!

Dodies uz Mans Tele2 sadaļu “Komplimenti” un saņem atlaides kodu, ko varēsi izmantot, www.dormeo.lv mājaslapā vai jebkurā no Dormeo Home un TopShop veikaliem.

Atlaides nesummējas.
Close
Saņemt Komplimentu
15.02.2024. - 31.05.2024.
29936
30% Atlaide Apollo gardumiem katru dienu
Lasīt vairāk
Kino bez gardumiem nav kino!

Īpašais Apollo Kino piedāvājums uzkodu komplektam Tevi jau gaida! Saņem 30% atlaižu kodu, ko varēsi izmantot pērkot M uzkodu komplektu (M dzēriens + M sāļais vai saldais popkorns) jebkurā diena Apollo Kino kinoteatros.

Kodu uzrādi info kasē, vai ievadi pašapkalpošanas kasē pirms pirkuma veikšanas.
Close
Saņemt Komplimentu
01.01.2024. - 31.12.2024.
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Meklē izdevīgu piedāvājumu?
Atstāj numuru, atzvanīsim!
Tarifu plāni
Mājas internets
Biznesam
+371
+371
Darbinieku skaits
1-5 darbinieki
6 un vairāk darbinieki

Paldies! Tavs pieteikums saņemts. Sazināsimies tuvāko dienu laikā, tikmēr uzzini, kas jauns Tele2!

Pieteikt citu numuru - lai draugs, mamma vai kaimiņš arī tiek pie laba piedāvājuma!

Paldies! Tavs pieteikums saņemts. Sazināsimies tuvāko dienu laikā, tikmēr uzzini, kas jauns Tele2!

Pieteikt citu numuru - lai draugs, mamma vai kaimiņš arī tiek pie laba piedāvājuma!

Izsaki savu viedokli par Tele2
Neatradi, ko meklēji? Iespējams tava atbilde ir šeit.
Ļoti labi
Labi
Vidēji
Slikti
Ļoti slikti